Eindeseizoensbericht voorzitter

Deel dit artikel

In Nieuws, geschreven door Jasper GraaffLaat een reactie achter

Het seizoen 2016/2017 is officieel ten einde. En wat een jaar is het geweest voor onze mooie tafeltennisvereniging! Het eerste jaar bovendien dat ik als voorzitter van SVE heb gefungeerd. Een goed moment om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken.

Vorig jaar rond deze tijd gingen we met frisse zin het nieuwe seizoen in. Besloten was terug te gaan naar een 5-koppig bestuur dat het besturen van SVE voortaan anders aan zou gaan pakken. Minder reactief besturen, maar meer vanuit beleid en visie. We spraken de ambitie uit te groeien van de 185 leden die we op 1 juli 2016 hadden naar 275 leden in 2020. We legden vast dat we als vereniging zichtbaarder wilden zijn en dat we maatschappelijk (meer) actief wilden worden. Een vereniging voor en vooral ook door alle leden.

Een jaar later zijn de veranderingen en ontwikkelingen van het afgelopen seizoen bijna teveel om op te noemen, dus ik hou het bij een beknopt overzicht. We begonnen het jaar al heel mooi met de ingebruikname van 87 zonnepanelen op ons dak. Daarnaast werd voor het eerst in onze historie aan SVE subsidie toegekend voor een combinatiefunctionaris, die sinds 1 januari 2017 tafeltennisclinics geeft op basisscholen in de omgeving. In oktober breidden we het 50+ tafeltennis uit naar de maandagochtend, waarmee een forse ledengroei werd ingezet. En in november organiseerden we voor het eerst in jaren een Basisscholentoernooi, dat met 118 deelnemers ontzettend succesvol was. In november begon ook de pilot op dinsdagmiddag waarbij Utrechters met een beperking kunnen tafeltennissen bij SVE. Verder werd in november voor het eerst de onvergetelijke Playbackshow georganiseerd, wat één van de mooiste SVE-avonden was die ik zelf heb meegemaakt.

November 2016 eindigde daarentegen verschrikkelijk. Maarten Uijens, een alom gerespecteerd en gewaardeerd lid van SVE, overleed op 23 november volledig onverwacht. Hij werd slechts 26 jaar. Zijn overlijden zorgde voor veel verslagenheid en verdriet, veel van ons hebben dat samen verwerkt. Door het rouwproces waar we met z’n allen doorheen zijn gegaan en nog steeds gaan meen ik dat we als vereniging zijn gegroeid, ondanks het enorme gemis van Maarten. Dit jaar zullen we in november uiteraard op gepaste wijze stilstaan bij zijn overlijden.

Begin 2017 kwam er alweer een hoogtepunt voor SVE. We werden verkozen tot Beste sportvereniging van Utrecht 2016. Een enorme eer, waarmee in ieder geval duidelijk werd dat de ambitie om SVE zichtbaarder te maken al aardig in de praktijk is gebracht. Ondertussen groeiden we ook maar door. Per 1 januari 2017 hadden we 230 leden, een ongelooflijke groei van 45 leden in een half jaar. We wonnen daardoor ook nog eens de Ledengroeiprijs van de NTTB. In de periode januari – juni zien verenigingen het ledenaantal traditioneel afnemen, maar SVE dit jaar niet. Ondanks dat er ook bij SVE regelmatig leden afhaken door verhuizingen, blessures of een gebrek aan motivatie, hebben we per 1 juli 2017 238 leden. Een groei van 53 in twaalf maanden tijd. Tekenend voor hoe SVE ondertussen bekendstaat in de tafeltenniswereld is dat we ook steeds meer leden van buiten Utrecht mogen begroeten. Spelers uit oa. Rotterdam, Den Bosch, Zaltbommel, Haarlem en Huizen die speciaal lid worden van SVE voor de gezellig drukke wedstrijdavonden/zaterdagen, de goede trainingsfaciliteiten en de mooie feestavonden. Dat is mede te danken aan het grote bereik dat onze berichten, foto’s en filmpjes na een paar jaar veel tijd investeren hebben op social media. Regelmatig worden onze berichten door duizenden personen gezien. Persoonlijk heb ik dit jaar dan ook veel tijd geïnvesteerd in (social) media. Naast de grote groei die we op Facebook hebben doorgemaakt hebben we ook een Instagram-account gekregen, hebben we met grote regelmaat aandacht gekregen in het Stadsblad, en zijn we twee keer onderwerp geweest van een reportage van RTV Utrecht.

Het is echter niet allemaal hosanna. Zo is ons aantal jeugdleden het afgelopen jaar behoorlijk gedaald, ondanks dat we voor het eerst in jaren actief gewerfd hebben. Een zeer teleurstellend resultaat. Ook komen we nog steeds vrijwilligers tekort, ook voor taken waar vaak een vergoeding tegenover staat, zoals trainers en barmedewerkers.

2017-2018
Veel (positieve) ontwikkelingen in een jaar tijd, maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben veel plannen en verbeterpunten die er uiteindelijk toe moeten leiden dat SVE een ‘open club’ genoemd kan worden volgens de ideëen van NOC*NSF (zie https://www.nocnsf.nl/openclubs). Een actieve, bloeiende vereniging waar zoveel mogelijk mensen (uit de buurt) sporten en/of bij betrokken zijn. Voor het komende jaar staat er o.a. een grootschalige renovatie/vernieuwing van de keuken en bar op het programma. Als de financiën het toelaten zal er de komende jaren bovendien nog meer (moeten) worden geïnvesteerd in de accommodatie. Verder gaan we het 50+ tafeltennis na de zomer weer verder uitbreiden naar de vrijdag en op zondag beginnen we een pilot met workshops Headis. Vrijwel alles wat we al deden willen we daarnaast uiteraard ook blijven doen. Zo gaan we onverminderd door met jeugdwerving, gaan we ook komend jaar weer leuke toernooien en geweldige feestavonden voor jullie organiseren en zorgen we ervoor dat alle leden zo vaak mogelijk op hun eigen niveau en met zo goed mogelijke begeleiding kunnen tafeltennissen. Uiteraard kunnen we dat als vereniging niet zonder de hulp van veel vrijwilligers. Ben je momenteel nog niet actief als vrijwilliger, maar wil je wel iets doen, neem dan vooral contact met ons op (info@ttvsve.nl).

Ik wil bij deze alle vrijwilligers en leden van SVE bedanken voor een prachtig jaar. Op naar weer zo’n mooi jaar, met hopelijk nog meer enthousiaste leden die we bij SVE kunnen betrekken!

 

Jasper GraaffEindeseizoensbericht voorzitter

Laat een reactie achter