Elektriciteitsverbruik SVE van 28.000 kWh naar 2.412 kWh

Deel dit artikel

In Nieuws, geschreven door Jasper GraaffLaat een reactie achter

Net te laat voor de Algemene Ledenvergadering, maar we hebben ondertussen de meest recente cijfers over het elektriciteitsverbruik van onze accommodatie binnen. Die willen we jullie uiteraard niet onthouden! SVE is namelijk zo goed als elektriciteitsneutraal.

In augustus 2015 heeft tafeltennisvereniging SVE de eerste energiebesparende maatregelen genomen. In het gebouw werd alle verlichting vervangen door LED, inclusief slimme sensoren in kleedkamers en toiletten. In de zaal werden de oude armaturen met Tl-buizen vervangen door moderne armaturen met LED, waardoor de zaal meteen ook voldoet aan de LUX-normen voor tafeltennisaccommodaties. Met de forse investering in LED moest er 50% worden bespaard op het energieverbruik uit verlichting.

In augustus 2016 werd de volgende stap genomen. Op het dak van SVE werden 87 zonnepanelen aangelegd, die naar schatting zo’n 18.000 kWh per jaar op gaan brengen.

De eerste conclusies
Ruim een jaar na de installatie van de zonnepanelen kunnen wij de eerste conclusies trekken. De LED-verlichting zorgt inderdaad voor een besparing van ongeveer 50% op de kosten van verlichting. Daarnaast hebben de zonnepanelen in de eerste twaalf maanden 18.500 kWh opgebracht. Het resultaat is dat SVE in de periode oktober 2016 – oktober 2017 slechts 2.412 kWh heeft verbruikt. Een ongelooflijke daling ten opzichte van het verbruik van 28.000 kWh in het peiljaar 2012, ondanks dat we ondertussen veel ruimere openingstijden hebben en dus vaker en langer stroom verbruiken.

Met de genomen maatregelen heeft SVE haar verbruik terug weten te dringen met meer dan 25.000 kWh per jaar. Met een investering van een kleine 40.000 euro wordt zo meer dan 4.000 euro per jaar bespaard. Een resultaat waar we trots op kunnen zijn. SVE is duurzaam én werkt aan haar financiële gezondheid.

Terugdringen gasverbruik
Volgend aandachtspunt op de agenda is het terugdringende van het gasverbruik bij SVE. Samen met de Rabobank Utrecht gaan we een plan maken voor een toekomstbestendige accommodatie, waarbij het gas in de toekomst helemaal zal moeten verdwijnen. Wordt vervolgd.

Jasper GraaffElektriciteitsverbruik SVE van 28.000 kWh naar 2.412 kWh

Laat een reactie achter