[vc_row][vc_column width=”2/3″]

SVE vindt het belangrijk om een veilig sportklimaat te bieden. We willen een vereniging zijn waar iedereen zich veilig en op zijn gemak voelt. In het clubgebouw, maar ook bij competitiewedstrijden en toernooien. Als er toch iets vervelends gebeurt en je dit niet zelf kan of durft te bespreken en op te lossen, kun je bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) om hulp vragen. Voor SVE zijn Anton Boonen en Sascha Kwakernaak de VCP’s.

De VCP’s zijn binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor alle sporters, ouders van leden, toeschouwers, vrijwilligers en bestuursleden die vragen of opmerkingen hebben m.b.t. grensoverschrijdend gedrag of een incident willen aankaarten. Je kunt daarbij aan van alles denken, bijvoorbeeld: discriminatie, agressie, seksuele intimidatie, negatieve opmerkingen over je geaardheid, geweld of pesten.

Heb je vragen mb.t. grensoverschrijdend gedrag of wil je een incident melden, volg dan de volgende stappen:

  1. Je belt of mailt één van ons en vertelt dat je wilt praten
  2. We maken z.s.m. een afspraak voor een gesprek
  3. We kijken samen wat we kunnen doen
  4. We doen een (anonieme) melding bij het bestuur
  5. Het bestuur kan dan actie ondernemen om de situatie op te lossen

Ook als je twijfelt of je met je vraag bij de VCP op de juiste plek bent, kun je dit met de VCP bespreken.

Als er sprake is van seksuele intimidatie, dan kun je ook terecht bij het NOC*NSF meldpunt met eerste vragen, of twijfels om je verhaal te vertellen. Het NOC*NSF meldpunt is dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen via 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut).

Hoe vertrouwelijk is een VCP?
De gesprekken tussen jou en de VCP zijn vertrouwelijk. Andere personen worden daar niet van op de hoogte gesteld tenzij jij daar zelf toestemming voor geeft.

Overleg tussen de VCP en het bestuur van de vereniging speelt een belangrijke rol bij de oplossing van het incident. Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar leden, de VCP zal in alle gevallen waarin hij/zij kennis neemt van een incident in het kader van grensoverschrijdend gedrag dit geanonimiseerd met het bestuur moeten bespreken. Hierbij wordt de vertrouwelijkheid niet geschonden terwijl het bestuur kan beoordelen of en hoe zij moet handelen. Wanneer het bestuur echt niet zonder nadere informatie kan handelen, zal zij de VCP om die informatie vragen, waardoor de vertrouwelijkheid (deels) wordt opgeheven. Ook is de vertrouwelijkheid begrensd wanneer de veiligheid van een of meerdere leden in het geding is en/of wanneer er sprake is van een ernstig strafbaar feit.

Voor SVE zijn Sascha Kwakernaak en Anton Boonen de VCP’s.

Sascha

 

(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag komt bij vrijwel alle sportclubs voor. Ook iets wat onschuldig lijkt kan bij een ander intimiderend overkomen. Als aanspreekpunt wil ik alle betrokkenen bij de vereniging aansporen om grensoverschrijdende incidenten te melden, zodat we daar een goed beleid op kunnen maken en alle leden, ongeacht leeftijd, sekse en afkomst zich veilig voelen binnen de sportclub.

Anton

“Ik vind het ontzettend belangrijk dat leden zich veilig voelen binnen de club. Vertrouwen, veiligheid en rekening houden met elkaar zijn voor mij kernwaarden waarvoor ik me in mijn rol als vertrouwenscontactpersoon wil inzetten.”

 

Heb je vragen of wil je een incident melden? Neem dan contact op met Anton (svevcp_anton@hotmail.com) en/of Sascha (svevcp_sascha@hotmail.com).

[/vc_column][/vc_row]
Wouter DuboisVertrouwenscontactpersoon