Vrijdag vur de Carnaval

Deel dit artikel

In Nieuws, geschreven door Jasper GraaffLaat een reactie achter

Over de rehabilitatie van Anton Boonen & de teloorgang van Carnaval vierend Nederland

Donderdag 4 februari stond al bekend in Carnaval-minnend Nederland door de carnavalskraker die je in onderstaand filmpje kunt vinden:

De vrijdag vur de carnaval zal de boeken in gaan als de dag dat SVE 5 naar Soest toog om daar het treffen te vieren met Shot 2. SVE had speciaal voor deze avond een carnavalsteam opgesteld wat betekende dat ‘Ik-heb-totaal-niks-met-carnaval-Timeas Schim van der Loeff’ het clubhuis in Utrecht bleef bewaken.
Erik (Limburgse carnavalsvierder), Anton (Brabantse carnavalsvierder) en Jasper (wannebe carnavalsvierder) hadden zich op een tafeltechnisch postieve avond verheugd om de dag er na vrolijk te zijn voor het katholieke feest waar het dit weekend eigenlijk allemaal om draait.
Het werd een onvergetelijke avond waar nieuwe inspiratie voor een liedje, een pechdag voor Erik, een solide teamdragende Jasper en een als herboren spelende Anton belangrijke elementen waren.
Aan het eind van de avond hield Shot 2 punten over (Axel & Paul wonnen beiden van Erik). SVE 5 ging daarentegen naar huis met 8 punten (Jasper en Anton wonnen 3 partijen, Erik slechts 1).
Een korte sfeerimpressie van (o.a.) de wedstrijden aan de hand van de pakkende teksten van de door SVE oh zo beminde Snollebollekes en Fabrizio.

De beat is aan de deuren dicht,
Alles mag uit, behalve het licht,
Iedereen maakt geluid,
Komde uit Helmond, maakt niet uit,
Uw haar zit los, uw jurk zit strak,
Ge lijkt wel vacuüm verpakt,
Vrouwke kom is dichterbij,
Gade vanavond mee met mij

De tweede dikgedrukte zin uit dit couplet verwijst naar de laatste wedstrijd van deze avond waar Paul en Anton streden om het laatste punt. De eerste dikgedrukte zin slaat op de escapades van sommige SVE-leden (in het verleden) na een avondje stappen in de Derrick.
De derde dikgedrukte zin weerspiegelt de acceptatie van Helmonders bij SVE (geen dank, Jan).

De pils is koud en de vrouwkes heet,
Een keer hengelen en ik heb beet,
Het halve werk is een goed begin,
Gij het een opening en ik heb zin,
De nacht is kort maar de mijne lang,
Ik heb geen zadel, wel een stang,
Ik zing heel slecht maar bedoel het goed,
Ge weet niet half wa ge met mij doet.

De eerste dikgedrukte zin slaat op de wedstrijden die Paul speelde tegen Jasper en Anton. In beide wedstrijden stond hij met 2-0 voor, in beide wedstrijden trokken de SVE uiteindelijk aan het langste eind.
Het eerste gedeelte van de tweede dikgedrukte zin slaat op de ijzersterke service-ontvangst van Erik, waarmee hij Oeds (een carnavalskraker met zijn naam in de titel is in de maak) vermorzelde, het tweede gedeelte van deze zin verwijst naar de volgende tekst uit de mond van supporter Peter Marijn: ‘Ik heb zo’n zin om te zuipen, man’!.
De derde dikgedrukte zin slaat óf op de SVE toppers die ’s ochtends om 7 uur uit Restaria het Hoekje kwamen rollen óf op de dubieuze foto die op de SVE app verscheen die nacht.

Ene keer per jaar gaan alle remmen los,
ons vrouw die zit thuis op de bank terwijl ik lekker hos
Ekkes geen gemekker en de vrouwkes lekker los
Daar mag ik ger naar kijken, geef m’n ogen goed de kost

De eerste dikgedrukte zin slaat voornamelijk op de vrouwelijke wederhelften van Jasper en Erik die een gedeelte van het weekend hun lieftallige echtgenoten moeten missen.
De tweede dikgedrukte zin slaat op het stabiele niveau dat Jasper de laatste weken tentoonspreidt; chapeau kerel!

Een blonde, brunette, een zwarte en een rooie
Na elke meter bier worden ze alleen maar mooier
In Lampengat en Oeteldonk en ook in Krabbegat
Overal wel vrouwkes gehad

De eerste dikgedrukte zin verwijst naar de gesprekken aan de bar over de ballen die deze avond tijdens de wedstrijd Shot 2- SVE 5 werden geslagen.
Het dikgedrukte woord uit de volgende zin slaat op de carnavalsplaats die Jasper, Peter, Jan, Remco en Anton onveilig gaan maken.

Doe een stap naar achter en een stap naar voor
zelfs s nachts na tweeën zakken wij hier door

De eerste dikgedrukte zin refereert aan het uitstekende voetenwerk dat aan de basis stond van de drie overwinningen van Anton die weer als herboren speelde.
De tweede dikgedrukte zin slaat eigenlijk niet op SVE 5; zij lagen gisteren allemaal voor tweeën in hun bed.

Toeter, toeter, toeter, lam
Ik wil vanavond maar 1 ding das bam bam bam
Wittewel

De dikgedrukte woorden in de tweede zin gaan over de mokerslagen die Jasper altijd met zijn forehand uitdeelt tijdens de wedstrijd en de woorden die hij roept in de taxi wanneer hij te diep in het glaasje heeft gekeken (al lijkt het dan net of hij ‘bats, bats, bats’ zegt).

Uw stem die klinkt alleen een bietje gek
Is da Limburgs of een spraakgebrek

Deze twee zinnen verwijzen vanzelfsprekend op Erik van de Wurff, onze rustige teamgenoot die af en toe licht ontvlambaar is en er dan tijdens de wedstrijd er een aantal Limburgse frases uitgooit.

Sjiek is Miech dat
Let iech eeve neet op en g dreij miene kop
Is mien vespa gejat
Iech had lando gebeld meh dee pakte neet op
Dee woar konstant bezat
Jeh noe zakt mich de mood en noe mot ch te voot
Noa t sport fondse bad, t sport fondse bad..

Bel lando, bel lando, en
Nico en Jos, en Jos
Veer koume get later
Bel lando, bel lando, en
Nico en Jos, en Jos
Veer koume get later

Jao daan riete veer de körk oet die fles
Polonaise op de beat vaan ’t orkes.
En de frietewagel maak vaanalles klaor

De dikgedrukte zinnen in bovenstaande passages verwijzen naar…tja…waar verwijzen die eigenlijk naar? Degene met de exacte vertaling van deze Limburgse teksten kunnen bij de eerste thuiswedstrijd van SVE 5 (komende vrijdag tegen Huizen) een biertje aan de bar bestellen.

Ik maak daarnaast van de gelegenheid gebruik om Snollebollekes en Fabrizio te bedanken voor hun bijdragen aan dit verslag. Voor de lezers die in de carnavalsstemming willen komen som ik hieronder nog even de gebruikte audio-visuele hoogstandjes uit de carnavalswereld op. ALAAF!!

 

Jasper GraaffVrijdag vur de Carnaval

Laat een reactie achter